h

Ziektekostenverzekeraar bel mij niet

2 december 2016

Ziektekostenverzekeraar bel mij niet

Foto: SP / Nationaal Zorgfonds
“Dag meneer, wij hebben een bericht ontvangen dat u per 1 januari 2017 een andere ziektekostenverzekeraar heeft. Kunt u mij vertellen waarom”, vroeg een medewerker van mijn huidige verzekeraar uiterst beleefd.

Normaal gesproken heb ik geen zin in dit soort gesprekken wanneer je een abonnement of lidmaatschap opzegt, maar deze keer wilde ik wel een uitzondering maken. “Dat mag u weten”, begon ik. “U bent te duur met uw verzekering. Het scheelt mij vijfentwintig euro per maand , dus op jaarbasis driehonderd euro en dat is voor mij veel geld.”

De medewerker: “Ik kan u een goed aanbod doen.”

Ik reageerde direct: “Honderd procent fysiotherapievergoeding?” Het bleef stil bij mijn gesprekspartner. Ik legde de goede man uit dat ik minimaal iedere week, dus 52 keer per jaar fysiotherapie nodig heb voor mijn nek om de dagelijkse pijn verdraagzaam te maken.

“Tot mijn dood meneer heb ik dat nodig en ik ben van plan 120 te worden. Ik weet zeker dat u mij dit niet kan aanbieden in opdracht van uw baas. Weet u, voor mijn kwaal 'whiplash' staat fysiotherapie op de chronische lijst voor maximaal 9 maanden na het ongeval, laat ik nou ruim 17 jaar geleden dat ongeluk hebben gehad en nog steeds last van het nekkie hebben noem dat maar eens niet chronisch. U kunt daar persoonlijk niets aan doen, minister Schippers wel die stemt dit af met uw baas om zo snel mogelijk mij bij de fysiotherapeut weg te houden. Kortom vertelt u het maar.”

“Daar kan ik niets tegen inbrengen”, antwoordde de medewerker van de huidige zorgverzekeraar.

“Tja, dat vreesde ik al. Meneer als het mag dan zeg ik ook tegen u dat ik zo enorm klaar ben met het huidige ziektekostenstelsel. Ik ben een groot voorstander van het Nationaal Zorgfonds, waar ik geen eigen risico en eigen bijdrage moet betalen. En een aanvullende verzekering is voor mij niet nodig, want dan ben ik voor de tandarts en de fysiotherapie ook verzekerd. Bij u betaal ik vanaf 1 januari €170,00 per maand, bij uw concurrent €145,00 en bij het Nationaal Zorgfonds alleen het basispakket van rond de €95,00 per maand. Tel uit uw winst.”

Na tien jaar trouw aan de ziektekostenverzekeraar was dit het laatste gesprek met dat bedrijf. De medewerker wees mij tot slot nog op het 'Bel-mij-niet-register'. Het jaarlijkse ritueel van de verzekeringen op de 'gezondheidszorgmarkt' (hoe verzinnen ze het) is weer aan de gang. Donder op, ik wil het Nationaal Zorgfonds!

Willem Croese

U bent hier