h

Ziektekostenverzekeraars zijn niet de pispaal, patiënten wel

29 december 2016

Ziektekostenverzekeraars zijn niet de pispaal, patiënten wel

André Rouvoet kent u hem nog? Oud-fractievoorzitter Christen Unie en oud-minister ‘Jeugd en Gezin’? Tegenwoordig verdient hij de kost als voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland en hij houdt namens die club rechtse praat over het Nederlandse zorgstelsel, vooral over de aanvallen op dat systeem.

SP-voorzitter Ron Meijer sprak bij de introductie van het ‘Nationaal Zorgfonds’ over het ‘slopen’ van het huidige zorgverzekeringssysteem. De SP kwam met het plan om de zorgverzekeraars af te schaffen. De patiënt is degene die de rekening van het huidige systeem mag betalen met hoge premies, eigen risico van 385 euro en eigen bijdrage bij aanvullende verzekeringen.

Rouvoet zint dit soort plannen en praat totaal niet en zei tegen de NRC: „Wat ik niet goed kan verdragen is als politici de aanjagers van onvrede worden. Zo’n Brexit-strategie zie ik ook bij het Nationaal Zorgfonds. Met onjuiste beelden, met halve waarheden en hele onwaarheden.” Verder wil hij het zogenaamde ‘jaarlijkse carrousel van zorgpolissen’ afschaffen, immers de zorgverzekeraars zijn volgens hem de ‘pispaal’. Mensen wisselen voor een paar euro premie per maand van ziektekostenverzekeraar is zijn stelling en dat moet afgelopen zijn, dus niet om het jaar maar om de twee jaar wisselen. Zijn eigen belang dus.

“Meneer Rouvoet ik ben na tien jaar ‘commerciële ziektekostenverzekering’ veranderd van maatschappij omdat het vijfentwintig euro per maand scheelt (noem dat maar een paar euro), terwijl de aanvullende verzekering dezelfde hoeveelheid keren fysiotherapie vergoedt. Ik ben klaar met uw praatjes, nu graag het Nationaal Zorgfonds alstublieft.”, zeg ik dan.

Rooie Willem

U bent hier