h

SP zet Texel op stelten

21 februari 2015

SP zet Texel op stelten

Foto: Denise Barhorst

Vandaag reisden 50 SP'ers af naar Texel om het nieuw ingevoerde belbussysteem te testen. Sinds het afschaffen van buslijn 29 moeten Texelaars en toeristen minstens een uur van tevoren bellen om een plaatsje in de bus te reserveren. Gewoon instappen bij de halte kan niet meer en de OV-chipkaart is niet meer te gebruiken op Texel. Het resultaat: hoge kosten, gefrustreerde reizigers en slechter openbaar vervoer. Landsmeerse SP'ers Heidi, Joost, Stasja en Ami waren erbij.

Foto: Folkert Zeilemaker
De Landsmeerse delegatie op de TESO veerpont

De tocht toonde de grote zwaktes van het systeem aan. Bij het bellen van de centrale was het tot 20 minuten wachten voordat de telefoon beantwoord werd. Na aankomst op Texel was de overstap op de belbus één grote chaos. Door de drukte waren er drie verschillende bussen met ad hoc opgestelde routes, waardoor het een hele opgave was om uit te vinden bij welke bus men moest zijn. Er waren niet genoeg plaatsen beschikbaar, waardoor er wel 35 mensen in een busje voor 20 werden vervoerd. Uiteindelijk waren sommige passagiers meer dan anderhalf uur onderweg, zonder ooit op de plaats van bestemming te komen. Dit alles geeft te denken hoe het grote groepen toeristen zal vergaan deze zomer.

Foto: Joost van der Wal
Het was dringen voor een plekje in de bus

Na afloop van de reis met de belbus werd in Den Burg de SP-campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart afgetrapt. De SP wil voorkomen dat de proef met de belbus verder wordt uitgerold over Noord-Holland. Goed openbaar vervoer is erg belangrijk, daarom maakt de SP het een speerpunt om te stoppen met het opheffen van buslijnen en verschralen van het aanbod. De Texelaars hebben de boodschap ontvangen, wat blijkt uit de vele positieve reacties onder het artikel over de actie in de Texelse Courant.

De komende weken zal de SP Landsmeer het gesprek aangaan met duizenden Landsmeerders over het belang van een stem op de SP: stuur het kabinet Rutte naar huis, stop de bezuinigingen op het Ilperveld en 't Twiske en zorg voor een sociale provincie zonder corrupte bestuurders. Daar gaan we voor!

Voor meer informatie over de SP Noord-Holland, zie www.noord-holland.sp.nl

Reactie toevoegen

U bent hier