h

SP eist actie boldrempels Luijendijk

3 oktober 2015

SP eist actie boldrempels Luijendijk

Foto: Ami Gest

De bewoners van Luijendijk zijn het zat. De boldrempels moeten zo snel mogelijk de wijk uit en worden vervangen door andere drempels, zegt 80% van de bewoners van de Meervalweg. De drempels zijn een gevaar voor de veiligheid en de overlast loopt de spuigaten uit.

De SP Landsmeer heeft een enquête gehouden in de Meervalweg, de straat met de meeste boldrempels, waaraan 106 mensen hebben meegedaan. Slechts één op de acht bewoners vindt dat de boldrempels in gebruik kunnen blijven. 95% herkent één of meer vormen van overlast.

Schade aan voertuigen - 57%
Spookrijdend verkeer - 52%
Ongemak bij het passeren - 75%
Trillingsoverlast in de woning - 43%
Slecht begaanbaar voor mindervaliden - 42%

Op een buurtbijeenkomst georganiseerd door de SP Landsmeer kwamen 35 buurtbewoners bij elkaar voor het delen van ervaringen en het opstellen van een actieplan. De SP verzekert de bewoners: we laten niet los totdat er een goede oplossing is gevonden!

Foto: Willem Vogtschmidt

Ria van Craaikamp, Zeilmaker: “Ooit had ik een driewielfiets. Hiermee kwam ik in de problemen bij de boldrempels en paaltjes op de Speksnijdersweg. Ik ben vast komen te zitten op de drempels, met toeterende auto’s achter me. Ik kon zo de wijk niet meer uit en heb mijn fiets dus maar weggedaan, terwijl ik er juist zo aan toe was.”

Henk Besselink, Langebreek: “Mijn vrouw werd in oktober vorig jaar met spoed door een ambulance afgevoerd. Op de Meervalweg heeft ze ontzettend veel pijn geleden door de boldrempels. Op het moment dat iedere seconde telt zijn er bovendien kostbare minuten verspeeld. Wanneer ik nu zelf over de drempels ga, hoor ik haar nog gillen. Helaas is mijn vrouw overleden.”

Foto: Willem Croese

De SP vindt het schokkend dat een groot deel van deze klachten al jaren bij de gemeente bekend zijn, maar dat er geen actie wordt ondernomen. We pleiten ervoor om de boldrempels te vervangen en het groot onderhoud aan de straat, dat over een aantal jaar gepland staat, naar voren te halen om de onacceptabele risico's voor de veiligheid te verhelpen.

256 bewoners van Luijendijk hebben zich aangesloten bij de actie voor andere snelheidsbeperkende maatregelen. Ook het Dienstencentrum Landsmeer spreekt van gevaarlijke zijwaartse schokbewegingen voor de passagiers van hun rolstoelbusjes, geïllustreerd door het verhaal van mevrouw van Baal-Tromp, 't Plankenpad: "Ook mijn echtgenoot, helaas eind januari overleden, is met zijn hoofd tegen het plafond van de ETS rolstoeltaxi geklapt."

KOM IN ACTIE VOOR DE VEILIGHEID

Om te zorgen dat de gemeente voor eens en voor altijd de ernst van de situatie inziet, roept de SP iedereen op aanwezig te zijn op de raadsvergadering van 8 oktober om 19.30 uur. SP Landsmeer voorzitter Ami Gest en vertegenwoordigers van de bewoners zullen spreken om de gemeenteraad te wijzen op hun verantwoordelijkheid voor de veiligheid en eisen dat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen. Hoe meer mensen aanwezig zijn, hoe krachtiger de boodschap overkomt. Samen gaan we voor een veilig Luijendijk!

Gemeenteraadsvergadering
Donderdagavond 8 oktober 19.30 uur
Gemeentehuis Landsmeer

U bent hier