h

Eind van dit jaar treedt een moedig man af

28 mei 2019

Eind van dit jaar treedt een moedig man af

Foto: SP

Beste partijgenoot, 

Zo’n 25 jaar geleden startte mijn politieke vorming. Als zoon van een reeds op jonge leeftijd ziek geworden koelmonteur en een keihard voor het gezin werkende schoonmaakster voelde ik hoe politieke besluiten gezinnen hard kunnen raken. Hoe de verslechtering van de WAO mijn vader sloopte, hoe thuis de elektriciteit werd afgesloten nadat mijn moeder haar baan verloor en hoe de stijging van de huur ons gezin in grote problemen bracht. In mijn stad Heerlen zag ik in de jaren negentig van de vorige eeuw hoe politieke besluiten van voor en na de mijnsluiting tot bittere armoede en ellende hadden gezorgd. 

Politiek is persoonlijk. Politieke besluiten raken mensen in hun leven. Dat is precies waarom wij SP’ers vinden dat je politiek niet aan politici moet overlaten. De politieke onwil om de lonen te verhogen, leidt tot meer werkende armen. De politieke keuze om werk te ‘flexibiliseren’ leidt tot grote onzekerheid voor werkende mensen en exorbitante winsten voor de steenrijken. De politieke besluiten om hard te bezuinigen op de zorg raken mensen direct in hun leven. Dat zijn geen abstracties, dat is geen kwestie van smaak, dat is zeer persoonlijk.

Ik hecht er in alles wat ik doe om de wereld een beetje beter te maken aan om zuiver te zijn in deze redering. Als politiek voor mij persoonlijk is, betekent dat ook dat ik streng ben voor mezelf. Het resultaat van de Europese verkiezingen is bitter en extreem teleurstellend. We voelen allemaal de enorme pijn die bij zo’n nederlaag hoort. Bij een dergelijke nederlaag hoort het nemen van verantwoordelijkheid. 

Die neem ik. De afgelopen 3,5 jaar heb ik als partijvoorzitter alles gegeven voor onze partij en onze idealen. Dat is elk moment een grote eer. De komende tijd zal ik dat blijven doen, maar daarna zal ik mij niet opnieuw verkiesbaar stellen. Ik zal ervoor zorgen dat het stokje in het najaar op een goede manier wordt overgedragen. Omdat ik onmetelijk veel waarde hecht aan contact met onze leden informeer ik u en alle andere SP-leden persoonlijk met deze email.

In de diepste overtuiging dat onze idealen het waard zijn om met branie voor op te komen. 

Met strijdbare groet,

Ron Meyer 
Partijvoorzitter

U bent hier