h

Het gaat om de manier van doen, het had ook tante Truus kunnen zijn

8 maart 2020

Het gaat om de manier van doen, het had ook tante Truus kunnen zijn

Foto: Annette Snaas / Noord Hollands Dagblad

Er staan nu panden op de "concept" lijst waarvan de eigenaren niet eens weten/wisten dat hun pand een andere status zou moeten krijgen, namelijk die van Gemeentelijk monument. SP Landsmeer is niet tegen het behouden van karakteristieke panden en historie, in tegendeel, maar aanwijzing zonder de bewoners erbij te betrekken wel.

Nadelen van deze status komen voor rekening van de eigenaar, zo moeten ze bijna overal een omgevingsvergunning voor aanvragen, zelfs als ze een nieuwe keuken zouden willen plaatsen. Vanuit Lokaal Landsmeer krijgen we de reactie: Het is nog een conceptlijst, er moet nog over gesproken en beslist worden in de raad, steun vinden we bij de lokale VVD. 

Een gevoel bij één van de eigenaren: Het is net of er een pistool tegen mijn hoofd wordt gehouden en gezegd wordt "maar ik schiet niet hoor".

Waarom de panden niet een BKP-status (beeldbepalend/karakteristiek pand in bestemmingsplan) geven? Dan wordt het pand vastgelegd in het bestemmingsplan en behouden op die manier toch het karakteristieke en indentiteit wat de panden nu ook hebben. In het algemeen geldt dan dat de buitenkant beschermd is en dat alleen een vergunning aangevraagd moet worden bij sloop van het gebouw of een onderdeel hiervan. Ook dit moet uiteraard wel in overleg met de bewoners.

U bent hier