h

SP Landsmeer bij aanbieden petitie Hart voor Van Woersem

31 mei 2014

SP Landsmeer bij aanbieden petitie Hart voor Van Woersem

Na maandenlange voorbereiding vertrok vandaag een bus vol actievoerders vanaf de Sportlaan om de petitie voor behoud van de Stichting Cardiologie Landsmeer aan te bieden aan Achmea. Onder hen waren vele gedupeerde patiënten.

De SCL is na 23 jaar gedwongen te sluiten omdat zorgverzekeraar Achmea de samenwerking heeft opgezegd.

Actiecomité Hart voor Van Woersem heeft in de afgelopen weken massaal handtekeningen verzameld. De SP Landsmeer heeft de patiënten van meet af aan gesteund bij de actie. Als vanzelfsprekend waren we er vandaag bij om de strijd voor kleinschalige zorg in Landsmeer te ondersteunen.

Patiënten van cardioloog Van Woersem spraken de afgevaardigden van Achmea persoonlijk toe, waaronder mevrouw Hartog (88 jaar). Zij is al 20 jaar patiënt van de SCL en is door het besluit van Achmea de vertrouwensband met haar specialist ontnomen. Zodoende is zij gedwongen haar laatste jaren bij een andere dokter te slijten.

Eerder heeft de gemeenteraad op initiatief van de SP unaniem een motie aangenomen waarin het belang van de SCL voor Landsmeer wordt benadrukt en Achmea wordt opgeroepen tot een hernieuwde samenwerking te komen met de praktijk. Raadslid Joop Rietberg (CDA), zelf sinds kort hartpatiënt, was aanwezig om deze boodschap van de gemeenteraad extra kracht bij te zetten. Hij probeerde zich eerder dit jaar aan te melden als patiënt bij de SCL, maar als verzekerde van Achmea kon hij hier niet meer terecht.

Ami Gest, voorzitter van de SP Landsmeer en Rebecca Azijnman, patiënt van cardioloog Van Woersem boden namens het actiecomité de petitie met 3.215 handtekeningen aan. Het persoonlijke pleidooi van mevrouw Peeters (84 jaar) is hier aan toegevoegd. Zij was 23 jaar patiënt van de SCL, maar door haar lichamelijke gezondheid was het voor haar niet mogelijk aanwezig te zijn.

SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven was uitgenodigd om de petitie mede in ontvangst te nemen. Hij hield een vlammend betoog over de dubbele belangen van een zorgverzekeraar in het huidige zorgstelsel, waar zij zowel voor de kwaliteit als de kosten garant moeten staan. Hierdoor is nooit precies duidelijk wat de doorslaggevende factor is bij hun besluiten. Hij wees subtiel op de 1,4 miljard euro winst die de gezamenlijke zorgverzekeraars in 2013 boekten, waarvan 321 miljoen voor rekening van Achmea. Gezien deze balans is het zeker mogelijk een oplossing te vinden voor de Stichting Cardiologie Landsmeer, zo stelde hij.

Ondanks dit alles reageerde Achmea onbewogen. Er werd kort medegedeeld dat men niet inging op het betoog van patiënten. Uit een vooraf opgestelde verklaring bleek dat men vasthoudt aan het huidige inkoopbeleid en niet van plan is de samenwerking met de SCL te hervatten. Voor alle aanwezigen was dit een grote teleurstelling.

Actiegroep Hart voor Van Woersem heeft laten weten zich niet uit het veld te laten slaan en vastberaden door te gaan met de actie. Wat de SP betreft was de dag ondanks de rigide opstelling van Achmea toch geslaagd. Landsmeer heeft zich vandaag van zijn beste kant laten zien: strijdbaar en solidair. We blijven opkomen voor de belangen van patiënten en voor het behoud van kleinschalige zorg. Wordt vervolgd!

Reactie toevoegen

U bent hier