h

Gemiste kans in de Fazantenstraat: D66 pleegt kiezersbedrog en stemt voor bouwplannen Eigen Haard

5 juni 2014

Gemiste kans in de Fazantenstraat: D66 pleegt kiezersbedrog en stemt voor bouwplannen Eigen Haard

De gemeenteraad vergaderde vanavond om definitief te besluiten over de nieuwbouwplannen van Eigen Haard in de Fazantenstraat. Tegen de plannen bestaat veel verzet. Tot ieders verbazing stemde D66 plotseling vóór de bouwplannen.

Totaal 94 mensen maakten formeel bezwaar tegen de bouwplannen - een record voor Landsmeer. Bewoners van de buurt rond de Fazantenstraat waren massaal aanwezig om hun afkeur over de plannen te uiten. Onder hen Joost van der Wal van de Fazantenstraat en Linda Staetemans van de Goudpluvier.

De gezamenlijke insprekers maakten voornamelijk bezwaar tegen de bouw van grote eengezinswoningen, terwijl er naar hun mening vooral behoefte is aan woningen voor ouderen, jongeren en alleenstaanden. Wanneer hier voor gekozen zou worden is dit te combineren met een fors lagere bouwhoogte en behoud van groen voor de wijk. Ami Gest, voorzitter van de SP Landsmeer en bewoner van de Fazantenstraat, ondersteunde dit betoog van de buurtbewoners.

d66 pleegt kiezersbedrog

Het kwam als een schok voor veel buurtbewoners toen D66 aangaf vóór het bestaande bouwplan te zullen stemmen. In januari stemde D66 en Positief Landsmeer als enige twee partijen in de gemeenteraad tegen. In een artikel op de website van D66 gaf de partij destijds een reeks van bezwaren aan: de woningen moesten kleiner, lager en goedkoper. De minimale toezegging dat de woningen 1,4 meter lager zouden worden was voor D66 echter genoeg reden om van standpunt te veranderen. Veel buurtbewoners voelen zich ronduit bedrogen.

Linda Straetemans: "Ik heb bij de gemeenteraads-verkiezingen op D66 gestemd omdat zij tegen het bouwplan was. De omslag van D66 is niet te begrijpen. Ik vind het in ieder geval kiezersbedrog en het toont van weinig bestuurlijke visie. Sterker nog, dit is doen wat de woningbouwvereniging het beste uitkomt en heeft niets met een maatschappelijk of algemeen belang te maken. Het is meewaaien met alle winden zonder zelf ergens voor te staan."

Gemiste kans

Volgens de SP is het een gemiste kans dat er niet voor gekozen is om de plannen terug naar de tekentafel te sturen. De omwonenden zijn nooit betrokken bij het opstellen van het bouwplan. Naar verwachting volgen juridische procedures en is er groot risico op kostenoverschrijdingen en vertragingen. Wat de SP betreft zou er gebouwd moeten worden voor de groepen die tot voor kort terecht konden in de Fazantenstraat: jongeren, ouderen en alleenstaanden met een kleine portemonnee. Dit had op een breed maatschappelijk draagvlak kunnen rekenen. Helaas is door de gemeenteraad definitief gekozen voor een politiek van confrontatie door geen gehoor te geven aan de grote maatschappelijke bezwaren van een recordaantal Landsmeerders.

Reacties

Binnenkort moet er gemeten worden hoe het gesteld is met onze bestuurskracht in landsmeer. Kunnen wij nog zelfstandig blijven. Dat houdt in dat er gekeken wordt of de taken die een gemeente minimaal moet uitvoeren ook werkelijk haalbaar is om nog door een klein team van ambtenaren uitgevoerd kan worden. Ondanks dat ik geboren landsmeerse ben kan ik niet wachten tot dat we samen gaan met een grote gemeenten. Al vele vele jaren mis ik een visie in landsmeer. Ondanks de vele rapporten die er geschreven worden. Rigo rappor is er 1 van, t is een deugdelijk rapport en daar staat bruikbare informatie in. Teveel koop en teveel eengezinswoningen in landsmeer en door nalatigheid van bestuur en gemis aan kaders stellen door raad is er geen woonvisie vastgesteld. Waardoor wooncorperaties goedkope huurwoningen uit de kernvoorraad hebben gehaald. Verouderde woningen zonder energielabel voor 800,- a 900,- euro! Ook staat er in het rigorapport een kort stukje over terugkerende landsmeerders die graag terug willen naar hun eigen dorp. Op die doelgroep richt pvda en d66 zich. Jongeren die afgestudeerd zijn in amsterdam en daarna terug willen komen. Maar door het verkwanselen en geen goede afspraken gemaakt te hebben door de wethouder vd VVD over voorrang op onze eigen woningzoekende lijst voor landsmeerders is de kans op terugkeer zo'n beetje nihil!! Als men langer op woonnet staat ingeschreven gaan zij voor! Het kan maar zo maar zijn dat de fazantenstraat behuist wordt door oorspronkelijke amsterdammers ipv terugkerende landsmeerders en dan hoor ik de pvda en d66 al zeggen " je kan de grenzen niet dicht gooien, want wij mogen tenslotte ook in amsterdam wonen"........ het is jammer voor lokale kleine partijen dat er vaak meer vertrouwen bestaat in landelijke partijen zoals de pvda en d66 dan voor lokaal. Vaak wordt dit veroorzaakt door negatieve berichtgevingen, hopelijk dat de kiezer er volgende keer door heen prikt. Groet debby mulder damme raadslid positief Landsmeer

Reactie toevoegen

U bent hier