h

Eigen risico is een boete op ziek zijn

30 september 2016

Eigen risico is een boete op ziek zijn

Foto: Willem Vogtschmidt

DEN ILP – De zorg staat weer op de politieke agenda in Den Haag. Kopstukken van diverse partijen roeren zich in de discussie over het eigen risico dat mensen bij gebruik van de zorg moeten betalen. De SP is initiatiefnemer van het Nationaal Zorgfonds en bepleit complete afschaffing van het eigen risico maar gaat ook verder in de strijd voor een eerlijk en rechtvaardig zorgstelsel dat niet gebaseerd is op winstbejag van zorgverzekeraars.

Tekst Willem Croese
Foto Willem Vogtschmidt

Sluit je aan op www.nationaalzorgfonds.nl

Op 8 juli presenteerden de socialisten dit alles voor 185 man publiek in het Landsmeerse Dorpshuis en nu gaan zij verder in deze gemeente om te beginnen in Den Ilp. Nadat SP'ers folders hadden verspreid gingen zij van deur tot deur om met inwoners van het dorp te spreken over de zorg en om steun te vragen voor het Nationaal Zorgfonds. In het dorpshuis De Wije Ilp organiseerde SP Landsmeer gisterenavond een bijeenkomst om meer toelichting te geven, maar ook om ervaringen te delen en mee te helpen.

Zorgverzekeraars niet geliefd

Afdelingsvoorzitter Ami Gest legde uit dat het om een beweging gaat die ook steun krijgt uit maatschappelijke organisaties en andere politieke partijen, zoals FNV Zorg&Welzijn, 50 Plus, MAX en de Partij voor de Dieren. “Gezondheid is het meest kostbare dat er is”, stelde hij. De aanwezigen reageerden fel op de handelwijze van zorgverzekeraars met termen als 'dieven en maffia'.

Sociaal psychiatrisch verpleegkundige Frans Müller: “Het gaat tegenwoordig alleen maar om geld. Wij werken met targets volgens de regels van de verzekeraars. Als je mensen minder aantal keren helpt heb je ruimte om meer mensen te helpen, maar dat komt de zorg voor iedereen niet ten goede. De invoering van het Nationaal Zorgfonds biedt ons de macht om de zorgverzekeraars in te laten binden.”

Doktersassistente Stasja Gest vulde hem aan: “Zorgverzekeraars zitten op de stoelen van artsen, zij bepalen wat er moet gebeuren met als gevolg dat patiënten afhaken. Bij ons in de praktijk zat een ouder echtpaar in de wachtkamer. In een enveloppe had het stel achthonderd euro zitten om de rekening te betalen om vervolgens te melden dat zij niet meer terugkomen voor behandeling omdat het geld op is.”

De stelling dat zorgverzekeraars grof geld verdienen blijkt volgens Ami Gest uit de feiten dat de reserves in 2006 circa zes miljard waren en in 2015 elf miljard euro. Van een verlies van 422 miljoen in 2006 kwam er maar liefst 1,9 miljard euro winst in 2014. “Het snelst groeiende beroep van Nederland is zorgmanager; een functie die per jaar tien procent uitbreidt”, aldus de Landsmeerse socialist.

op naar een Nationaal Zorgfonds

Wanneer het Nationaal Zorgfonds ingevoerd wordt is er geen eigen risico en komen fysiotherapie, tandzorg en geestelijke gezondheidszorg terug in het pakket. De financiering hiervoor kan gehaald worden uit een miljonairsbelasting, stoppen met reclame en vele andere mogelijkheden. Uiteindelijk gaat het om de vraag: wat is toegankelijke zorg met een breed basispakket ons waard?

Volgens een onderzoek van Maurice de Hond steunt tachtig procent van de Nederlandse bevolking het plan. Op dit moment hebben ruim 170.000 mensen zich aangemeld bij het fonds en 70.000 mensen hebben een actiepakket aangevraagd waarvan ruim 200 in de kleine gemeente Landsmeer. Om de aanhang te versterken organiseert de SP nog twee bijeenkomsten, eentje in Purmerland en eentje in de Landsmeerse wijk Havezathe.

Op zaterdag 26 november wordt een landelijke actie georganiseerd waarover later meer informatie verstrekt wordt. De aanwezigen in Den Ilp reageerden enthousiast door mee te doen aan het Nationaal Zorgfonds en poseerden graag strijdbaar voor de fotograaf om door hem een mooi plaatje te laten maken.

Sluit je aan op www.nationaalzorgfonds.nl

U bent hier